srijeda, 18. veljače 2015.

Bijelo pranje za vrijeme trudnoće




Pojačano izlučivanje kod žena, odnosno bijelo pranje, jako je česta pojava, naročito u posljednjim mjesecima trudnoće.


To je razlog da za vrijeme trudnoće posebnu pažnju povedete o higijeni, odnosno čistoći spolnih organa, te da nosite zatvoreni donji veš koji trebate redovno da presvlačite. Za pranje se ne smije koristiti vrlo topla voda i oštar sapun. Dovoljna je sasvim mlaka, skoro hladna voda i blag sapun, bez mnogo trljanja.

Nakon opreznog sušenja mekanim ručnikom dobro je namazati vazelinom osjetljivu kožu među bedrima i na velikim spolnim usminama.

Ispiranje treba izbjegavati, posebno za vrijeme trudnoće. Obično održavanje čistoće dovoljno je gdje izlučivanje nije prešlo dozvoljenu mjeru.

Ako je izlučivanje obilno, gusto, zelenkaste boje ili crvenkasto kao voda u kojoj je oprano meso, jako zaudara i izjeda kožu i sluzokožu na vanjskim spolnim organima, trebate upitati liječnika za savjet, te eventualnu terapiju. Pojačano izlučivanje ne samo da može praviti teškoće pri porođaju i babinjama (opasnost od infekcija) nego, ako je uzrok izlučivanju zarazno oboljenje, može dijete da se zarazi prolazeći kroz porođajni kanal.




Nema komentara:

Objavi komentar